Umha quantificaçom da dependência agroalimentar exterior da Galiza a partir das tabelas input-output 1998 e 2005
Contenido principal del artículo
Resumen
terços. Este défice deve-se basicamente aos produtos vegetais, tanto elaborados como sem elaborar. A pesar da especializaçom gandeira tambén apresentam um saldo negativo produtos transformados de preparados cárnicos e inclusive os derivado lácteos pondo de manifesto o escasso desenvolvimento do sector agroindustrial galego. Os resultados ofrecidos permitem pôr em causa as orientaçons da política agroalimentaria que acentuárom a dependência exterior e mesmo ponhem em risco o modelo gandeiro no que se asentou a especializaçom da agricultura galega.
Palabras clave:
Detalles del artículo
Referencias
Barbeyto, F y López, C. (2012). Resultados técnicoeconómicos das explotacións de vacún de leite en Galicia en 2009. Xunta de Galicia
CMR (s.d.) (2006). Anuario de Estatística Agraria 2005, D.G. de Investigación, Tecnoloxía e Formación Agroforestal. Consellería do Medio Rural.
Golay, C. (2009). Direito à alimentação e acesso à justiça. Exemplos em nível nacional e internacional.
FAO, Roma. FAO (2011). El estado de la inseguridad alimentaria en el mundo 2011. FAO, Roma.
García Arias, A.I.; Pérez-Fra, M. (2001). Análise e evolución da aplicación en Galicia do programa de axudas á forestación de terras agrarias. Em Revista Galega de Economía, vol. 10,1: 151-176.
Goodman, D., Sorj, B. e Wilkinson, J. (1987). From Farming to Biotechnology: A Theory of Agro-Industrial Development. Basil Blackwell, New York.
Fernández-Lorenzo, B.; Dagnac, T.; González-Arráez, A., Valladares, J.; Pereira Crespo, S. y Flores, G. (2009). Sistema de producción de leche en Galicia Evolución y estado actual. Em Pastos: Revista de la Sociedad Española para el Estudio de los Pastos, Vol. 39-2: 251-294.
Graziano da Silva, J. e Tavares, L. (2008). Segurança alimentar e a alta dos preços dos alimentos: oportunidades e desafios. Em Segurança Alimentar e Nutricional, 15,1:6275.
Leontief, W. (1986). Input-Output Economics. Oxford University Press. 2ond edition.
López Iglesias, E. (1996). Movilidad de la tierra y dinámica de las estructuras agrarias en Galicia. Análisis de los obstáculos que han frenado durante las últimas décadas las transformaciones en la estructura dimensional de las explotaciones. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Secretaría General Técnica, Madrid.
LLano Verduras, C (2004). Economía Sectorial Y Espacial: El Comercio Interregional En El Marco Input-Output. Tesis Doctoral. Instituto de Estúdios Fiscales.
Maluf, R.S. (2000). O novo contexto internacional do abastecimento e da segurança alimentar. Em Belik, W. e Maluf, R.S. (org.), Abastecimento e segurança alimentar, Unicamp-CPDA.
Rastoin, J-L. e Ghersi, G. (2010). Le système alimentaire mondial : concepts et méthodes, analyses et dynamiques. Quae, Paris.
Valdês, B. e López, E. (2008). Análise do complexo de produción agroalimentario galego a través das táboas inputoutput. CIEF-Fundación Caixa Galicia.
Artículos más leídos del mismo autor/a(s)
- Rocío Toxo Asorei, Ana Isabel García Arias, Caracterización das migracións no rural galego do século XXI , Sémata: Ciencias Sociais e Humanidades: Núm. 30 (2018): Bioeconomía y Memoria Ecológica de los Territorios: Transdisciplinariedad para un Futuro Sostenible