Main Article Content

Bernardo Valdês Paços
Escola Politécnica Superior. Universidade de Santiago de Compostela
Spain
Mar Pérez Fra
Escola Politécnica Superior. Universidade de Santiago de Compostela
Spain
Ana Isabel García Arias
Escola Politécnica Superior. Universidade de Santiago de Compostela
Spain
No 8 (2012), Original articles
DOI: https://doi.org/10.15304/rr.id788
Submitted: 22-01-2013 Accepted: 22-01-2013
Copyright How to Cite

Abstract

This paper aims to quantify the dependence from abroad of the Galician agri-food system using data from input-output tables 1998-2005. The input-output tables are a sound instrument for analyzing food dependence of a regional economy as Galicia since they offer information for the whole foreign trade including regions inside the Spanish State. Despite the quantitative relevance of agriculture in Galician economy -especially in terms of employment- the Commercial Balance for food products presents a deep deficit. In 2005 the coverage rate (exports/imports) stood surroundings of two-thirds. This deficit is largely due to vegetable products, both for human consumption and for animal consumption, and products made of vegetable origin.In spite of their cattle specialization Galicia also have a negative balance of processed products including prepared meat and milk derived. This fact underlines the
scarce development of the agro-industrial sector in Galicia. The results of input-output tables about the agri-food deficit evolution put into question the followed orientations of our agricultural policy. This policy doesn’t counteract the external dependency and put into risk the specialization model of Galician agriculture.
Cited by

Article Details

References

Barbeyto, F y López, C. (2012). Resultados técnicoeconómicos das explotacións de vacún de leite en Galicia en 2009. Xunta de Galicia

CMR (s.d.) (2006). Anuario de Estatística Agraria 2005, D.G. de Investigación, Tecnoloxía e Formación Agroforestal. Consellería do Medio Rural.

Golay, C. (2009). Direito à alimentação e acesso à justiça. Exemplos em nível nacional e internacional.

FAO, Roma. FAO (2011). El estado de la inseguridad alimentaria en el mundo 2011. FAO, Roma.

García Arias, A.I.; Pérez-Fra, M. (2001). Análise e evolución da aplicación en Galicia do programa de axudas á forestación de terras agrarias. Em Revista Galega de Economía, vol. 10,1: 151-176.

Goodman, D., Sorj, B. e Wilkinson, J. (1987). From Farming to Biotechnology: A Theory of Agro-Industrial Development. Basil Blackwell, New York.

Fernández-Lorenzo, B.; Dagnac, T.; González-Arráez, A., Valladares, J.; Pereira Crespo, S. y Flores, G. (2009). Sistema de producción de leche en Galicia Evolución y estado actual. Em Pastos: Revista de la Sociedad Española para el Estudio de los Pastos, Vol. 39-2: 251-294.

Graziano da Silva, J. e Tavares, L. (2008). Segurança alimentar e a alta dos preços dos alimentos: oportunidades e desafios. Em Segurança Alimentar e Nutricional, 15,1:6275.

Leontief, W. (1986). Input-Output Economics. Oxford University Press. 2ond edition.

López Iglesias, E. (1996). Movilidad de la tierra y dinámica de las estructuras agrarias en Galicia. Análisis de los obstáculos que han frenado durante las últimas décadas las transformaciones en la estructura dimensional de las explotaciones. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Secretaría General Técnica, Madrid.

LLano Verduras, C (2004). Economía Sectorial Y Espacial: El Comercio Interregional En El Marco Input-Output. Tesis Doctoral. Instituto de Estúdios Fiscales.

Maluf, R.S. (2000). O novo contexto internacional do abastecimento e da segurança alimentar. Em Belik, W. e Maluf, R.S. (org.), Abastecimento e segurança alimentar, Unicamp-CPDA.

Rastoin, J-L. e Ghersi, G. (2010). Le système alimentaire mondial : concepts et méthodes, analyses et dynamiques. Quae, Paris.

Valdês, B. e López, E. (2008). Análise do complexo de produción agroalimentario galego a través das táboas inputoutput. CIEF-Fundación Caixa Galicia.