Contido principal do artigo

Edelmiro López-Iglesias
Universidade de Santiago de Compostela
España
Biografía
Vol 28 No 3 (2019), Artigos, páxinas 1-20
DOI https://doi.org/10.15304/rge.28.3.6168
Recibido: 13-07-2019 Aceptado: 13-07-2019 Publicado: 19-12-2019
Copyright Como citar

Resumo

Nos últimos 30 anos o sector agrario e o complexo agroalimentario galego tiveron que afrontar profundas mudanzas no seu marco de funcionamento como consecuencia dos cambios nos mercados, nas políticas e nas demandas da sociedade. Nese contexto o sector deu mostras nalgúns aspectos dun notable dinamismo e capacidade de resposta. Como exemplos cabe mencionar a expansión da produción láctea, que permitiu que Galicia se consolidara entre as dez primeiras rexións leiteiras da UE, ou o desenvolvemento de producións diferenciadas e de calidade principalmente no vacún de carne e no viño. No referido á tecnoloxía produtiva, o sector agrario mantivo un elevado esforzo investidor que, unido ao acelerado axuste da man de obra, posibilitou que o enorme atraso do que partía na dotación de capital por traballador fora superado. Tal esforzo investidor permitiu tamén a consolidación dun segmento de explotacións profesionais medianas, aínda minoritario, pero que constitúe xa o núcleo produtivo do sector. Porén, a pesar dos avances, o complexo agroalimentario segue presentando aquí fortes deficiencias, especialmente en dous aspectos: os déficits estruturais na base territorial das explotacións e nos usos da terra, e a debilidade da agroindustria. Estas deficiencias provocaron que nas tres últimas décadas se ampliara o saldo negativo da balanza agroalimentaria. 

Citado por

Detalles do artigo

Citas

Compés López, R., López Iglesias, E., e Martínez Gómez, V. (2011). Evolución de la PAC y evaluación de las propuestas legislativas para la reforma de 2013. En J. M. García Álvarez-Coque e F. Sineiro García (Coords.), Apoyo público a la agricultura española 2003-2010 (pp. 23-69). Madrid: Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino. DOI: https://doi.org/10.13140/2.1.1822.1445

Consellería do Medio Rural (2018): Produtos galegos de calidade. Santiago de Compostela: Xunta de Galicia, Consellería do Medio Rural. Recuperado de https://mediorural.xunta.gal/areas/alimentacion/produtos_de_calidade/

Corbelle, E., e Crecente, R. (2014). Urbanización, forestación e abandono. Cambios recentes na paisaxe de Galicia 1985-2005. Revista Galega de Economía, 23(1), 35-52. Recuperado de http://www.usc.es/revistas/index.php/rge/article/view/2445

Corbelle, E., Enríquez, M. J., Ónega, F., e Crecente, R. (2014): Propiedade, mobilidade da terra e valorización territorial. Lugo: Universidade de Santiago de Compostela, Laboratorio do Territorio. Recuperado de https://sitegal.xunta.gal/sitegal/forms/propiedade_mobilidade_terra_e_valorizacion_territorial.pdf

López Iglesias, E. (1996): Movilidad de la tierra y dinámica de las estructuras agrarias en Galicia.. Madrid: Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Recuperado de https://www.mapa.gob.es/ministerio/pags/biblioteca/fondo/pdf/13487_all.pdf

López Iglesias, E. (1998). El sector agrario en Galicia: alcance y límites de su reestructuración en la última década. En M. Molina, C. Muñoz e L. Ruiz-Maya (Coords.), El sector agrario. Análisis desde las Comunidades Autónomas (pp. 335-369). Madrid: Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación/Mundi-Prensa. Recuperado de https://dialnet.unirioja.es/servlet/libro?codigo=1551

López Iglesias, E. (2015): O complexo lácteo galego nun mercado liberalizado. Estratexias e políticas ante a desaparición do sistema de cotas na UE. Foro Económico de Galicia. Documento 13/2015. Ourense: Foro Económico de Galicia. DOI: https://doi.org/10.13140/RG.2.1.4645.8325

López Iglesias, E., Carmona Badía, X., Guntín Araújo, X., Santiso Blanco, J.A., Sineiro García, F., Valdés Paços, B., Alonso Ferro, R., e Camiña Eiras, S. (2016). Plan Estratéxico do Clúster Alimentario de Galicia 2016-2020. Resumo executivo. Santiago de Compostela: Clúster Alimentario de Galicia (CLUSAGA). Recuperado de https://www.clusteralimentariodegalicia.org/images/pages/68470401-plan-estrat%C3%A9xico-20162020.pdf

López Iglesias, E., e Pérez Fra, M. (2017): Unha estratexia para a Galicia rural do século XXI. Diagnóstico e propostas para o debate. Foro Económico de Galicia. Documento 22/2017. Ourense: Foro Económico de Galicia. DOI: https://doi.org/10.13140/RG.2.2.28021.27365

López Iglesias, E., Sineiro García, F., e Lorenzana Fernández, R. (2013). Processes of farmland abandonment: Land use change and structural adjustment in Galicia (Spain). En D. Ortiz-Miranda, A. M. Moragues-Faus e E. Arnalte-Alegre (Eds.), Agriculture in Mediterranean Europe. Between old and new paradigms (Research in Rural Sociology and Development, 19, pp. 91-120). Bingley: Emerald. DOI: https://doi.org/10.1108/S1057-1922(2013)0000019007

Meixide, A. et al. (2018): A economía galega. Informe 2017. A Coruña: Afundación-Obra Social ABANCA. Recuperado de https://www.afundacion.org/es/cultura/publicacion/a-economia-galega.-informe-2017

Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (2017): Datos de las Denominaciones de Origen Protegidas (DOP), Indicaciones Geográficas Protegidas (IGP) y Especialidades Tradicionales Garantizadas (ETG) de Productos Agroalimentarios. Año 2016. Madrid: MAPA. Recuperado de https://www.mapa.gob.es/es/alimentacion/temas/calidad-agroalimentaria/calidaddiferenciada/dop/default.aspx

Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (2018): Datos de comercialización de las Denominaciones de Origen Protegidas de vinos (DOP) en la campaña vitivinícola 2016/2017. Madrid: MAPA. Recuperado de https://www.mapa.gob.es/es/alimentacion/temas/calidadagroalimentaria/informedopsvinoscampana2016-2017_web_tcm30-452257.pdf

Santiso Blanco, J. (2017). Dinámica recente e retos de futuro do sector lácteo en Galicia. Cuestións para o debate. Xornada Propostas para o sector lácteo galego do futuro. Oleiros (A Coruña): Asociación Galega Terra e Leite.

Sineiro García, F. (2009). Los complejos de actividades agroalimentarias y de la madera. Proyecto Galicia. Economía, t. LXI: Los sectores y actividades productivas (pp. 19-55). A Coruña: Hércules.

Sineiro García, F., González Laxe, F., e Santiso Blanco, J. (2005): La industria alimentaria en Galicia. A Coruña: Instituto de Estudios Económicos de Galicia-Fundación Pedro Barrié de la Maza. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/275029936_La_industria_alimentaria_en_Galicia

Valdés Paços, B., e López Iglesias, E. (2008): Análise do complexo de produción agroalimentario galego a través das taboas input-output. Documentos de Economía 26. Santiago de Compostela: Fundación Caixa Galicia/CIEF, Centro de Investigación Económica y Financiera. DOI: https://doi.org/10.13140/2.1.1428.9283