DELIMITACIÓN DOS FACTORES CHAVE DE ÉXITO EN EMPRESAS DO SECTOR PRIMARIO: O CASO DAS EXPLOTACIÓNS DE BOVINO EN GALICIA
Main Article Content
Abstract
O estudo dos factores que permiten obter vantaxes competitivas sostibles que
melloran o rendemento organizativo segue sendo tema de debate na actual contorna
empresarial. O obxectivo principal deste traballo é identificar os factores sobre os que as
empresas gandeiras deben exercer control para incrementar o seu éxito no mercado. Para
iso, realízase un estudo empírico nunha mostra de 201 explotacións gandeiras. Os
resultados amosan a importante influencia que ten o tamaño, a mecanización, o benestar
animal e a renovación das instalacións para o éxito competitivo.
Keywords:
Article Details
References
Aldai, N., Lavín, P., Kramer, J.K.G., Jaroso, R. y Mantecón, A. (2012).“Breed effect on quality veal production in mountain areas: emphasis on meat fatty acid composition”. Meat Science, 92(4): 687696. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2012.06.024
Amant, P. (2010). “La titularidad compartida de las explotaciones agrarias y su nuevo régimen legal”. Estudios de derecho agrario, 2009: 11-32.
Arcadio, A., Cerda, L.Y., García, N., AIlufi, V. y Opazo, A. (2010). “Análisis de la Huella de Carbono en la Industria Vitivinícola Chilena”. Revista interamericana de ambiente y turismo, 6(1): 9-27.
Bell, L., Moore, A., Kirkegaard, J. (2013). "Evolution in crop-livestock integration system that improve farm productivity and environmental performance in Australia". European Journal of Agronomy. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.eja.2013.04.007
Blanco, M., García, S. y Bardaji, I. (2011). "El modelo de ayudas directas en la PAC post-2013: análisis de impactos de escenarios potenciales". Economía Agraria y Recursos Naturales, 11(2): 83-108.
Bojnec, S. y Latruffe, L. (2013). “Farm size, agricultural subsidies and farm performance in Slovenia”. Land Use Policy, 32: 207-217. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.landusepol.2012.09.016
Boso, N., Candogan, J.W. y Story, V. (2012). "Complementary effect of entrepreneurial and market orientations on export new product success under differing levels of competitive intensity and financial capital". International Business Review, 21: 667-681. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.ibusrev.2011.07.009
Briner, S., Elkin, C. y Huber, R. (2013). “Evaluating the relative impact of climate and economic changes on”. Journal of Environmental Management, 129:414-422. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jenvman.2013.07.018
Capitanio, F., Adinolfi, F., Di Pasquale, J. y Contò, F. (2013). “¿Cuáles son los determinantes de la demanda de seguros agrícolas en Italia?”. Economía Agraria y Recursos Naturales, 13(1): 5-25.
Carrico, A. y Riemer, M. (2011). “Motivating energy conservation in the workplace: an evaluation of the use of group-level feedback and peer education”. Journal of Environmental Psychology, 31(1): 113. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jenvp.2010.11.004
Cocca, G., Sturar, E., Gallo., L. y Ramanzin, M. (2012). "Is the abandonment of traditional livestock farming system the main driver of mountain landscape change in alpine areas?". Land Use Policy, 29(4): 878-886. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.landusepol.2012.01.005
Comisión Europea. (2011). Comunicación de España a la Comisión Europea. La Decisión 280/2004/CE Proyección de emisiones de gases de efecto invernadero 2010-2020.
Cranston, G.R. y Hammond, G.P. (2012). "Carbon footprints in a bipolar, climate-constrained world". Ecological Indicators, 16: 91-99. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.ecolind.2011.03.011
Dalgaard, T., Olesen, J.E., Petersen, S.O., Petersen, B.M., Jorgensen, U., Kristensen, T., Hutchings, N.J., Gyldenkaerne, S. y Hermansen, J.E. (2011). "Developments in greenhouse gas emissions and net energy use in Danish agriculture e How to achieve substantial CO2 reductions?". Environmental Pollution, 159(11): 3193-3203. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.envpol.2011.02.024
Dickhoefer, U., Nagieb, M., Dos Santos, A., Buerkert, A. y Schlecht, E. (2012). "Modeling herd development and revenues for jabal akhdar goats under current and intensified management practices". Agricultural System, 110: 131-141. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.agsy.2012.03.015
Escribano, M., Rodríguez de Ledesma, A., Mesías F.J. y Pulido. F. (2002). “Niveles de cargas ganaderas en la dehesa extremeña”. Archivos Zootécnicos, 51: 315-326.
Finkbeiner, M., (2009). “Carbon footprinting—opportunities and threats”. International Journal of Life Cycle Assessment, 14 (2): 91-94.
Hjelmar, U. (2012). "Consumers’ purchase of organic food products. A matter of convenience and reflexive practices". Appetite, 56(2): 336-344. http://dx.doi.org/10.1016/j.appet.2010.12.019
Hua, G., Cheng, T.C.E. y Wang, S. (2011). "Managing carbon footprints in inventory management". International Journal Production Economics, 132(2): 178-185. file:///E|/ice/ice/biblio/dx.doi.org/10.1016/j.ijpe.2011.03.024
Jiménez, L. M., Cruz, J. L., Carballo, A. y Domench, J.L. (2011). Enfoques metodológicos para el cálculo de la Huella de Carbono. Observatorio de la sostenibilidad de España. Universidad Alcalá Henares.
Jover M. y Pérez L. (1996). Acuicultura: bases biológicas, ingeniería y diseño de instalaciones. Ed. Servicio Publicaciones Universidad Politécnica.
Kampmanna, D., Lüschera, A., konoldb, W. y Herzoga, F. (2012). "Agri-environment scheme protects diversity of mountain grassland species". Land Use Policy, 29: 569-576. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.landusepol.2011.09.010
Lemairae, G., Franzluebbersb, A., De Faccio, P.C. y Dedieu, B. (2013). "Integrated crop–livestock systems: Strategies to achieve synergy between agricultural production and environmental quality". Agriculture, Ecosystems and Environment. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.agee.2013.08.009
Leonidou, L.C., Leonidou, C.N., Fotiadis, T.A., y Zeriti, A. (2013). "Resources and capabilities as drivers of hotel environmental marketing strategy: Implications for competitive advantage and performance". Tourism Management, 35:94-110. http://dx.doi.org/10.1016/j.tourman.2012.06.003
Li, D. y Liu, J. (2014). "Dynamic capabilities, environmental dynamism, and competitive advantage: Evidence from China”. Journal of Business Research, 67(1): 2793-2799.DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jbusres.2012.08.007
Li, Y., Chung, H. y Ting, H. (2014). “Knowledge leadership to improve project and organizational performance”. International Journal of Project Management, 32(1):40-53. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijproman.2013.01.011
López-Brea, M. y Morales, J. (2015). “Huella de carbon individual”. Revista de Ciencia, Tecnología y Medio Ambiente, Volumen XIII: 1-25.
Lopez-Valeiras, E., Gomez-Conde, J. y Fernandez-Rodriguez, M.T. (2016): "Firm Size and Financial Performance: Intermediate Effects of Indebtedness". Agribusiness, 32(4): 454-465. doi: http://dx.doi.org/10.1002/agr.21458
Miller, S.A., Billington, S.L. y Lepech, M.D. (2013). "Improvement in environmental performance of poly (b-hydroxybutyrate) -co- (bhydroxyvalerate) composites through process modifications". Journal of Cleaner Production, 40: 190-198. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jclepro.2012.08.033
Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente. (2012). Emisiones 1990-2010. Documento resumen. Madrid.
Montossi, F., Font-i-Furnols, M., Del Campo, M., San Julian, R., Brito, G., y Sañudo, C. (2013). "Sustainable sheep production and consumer preference trends: Compatibilities, contradictions, and unresolved dilemmas". Meat Science, 95(4): 772-789. http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2013.04.048
Morris, J. E., Cronin, G. M., y Bush, R. D. (2012). “Improving sheep production and welfare in extensive systems trough precision sheep management”. Animal Production Science, 52: 665–670. DOI: http://dx.doi.org/10.1071/AN11097.
Muthu, S.S., Li, Y., Hu, Y., Mok, P.Y., Mao, Y.F., Li, Q.H. y Wu, X.X. (2012). "Assessment of eco-functional properties of shopping bags". International Journal of Clothing Science and Technology, 25 (3): 208225.DOI http://dx.doi.org/10.1108/09556221311300228
Nunes, B., Bennett, D. y Marques, S. (2013). "Sustainable agricultural production: an investigation in Brazilian semi-arid livestock farms". Journal of Clearner Production, xxx: 281-304. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jclepro.2013.07.023
Ohl, F.y Van der Staay, F.J. (2012). "Animal welfare: At the interface between science and society". The Veterinary Journal, 192(1): 13-19. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jclepro.2013.07.023
Pandey, D., Agrawal, M. y Shanker, J. (2011). "Carbon footprint: current methods of estimation". Environ Monit Assess, 178(1-4): 135–160. DOI: http://dx.doi.org/10.1007/s10661-010-1678
Panel de Expertos de Cambio Climático (2011). Informe de síntesis. Resumen para Responsables de Políticas. Evaluación del Grupo Intergubernamental de Expertos sobre el Cambio Climático (IPCC). Este resumen, aprobado de forma detallada en la XVIIIª Reunión Plenaria del IPCC (Wembley, Reino Unido, 24-25 de septiembre del año 2001).
Penati, C., Berentsen, P.B.M., Tamburini, A., Sandrucci, A., y De Boer, I.J.M. (2011). "Effect of abandoning highland grazing on nutrient balances and economic performance of Italian Alpine dairy farms". Livestock Science, 139(1-2): 142-149. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.livsci.2011.03.008
Renwicka, A., Janssonb, T., Verburgc, P., Revoredo-Gihaa, C., Britz, W., Gochte. A. y McCrackena, D. (2013). "Policy reform and agricultural land abandonment in the EU". Land Use Policy 30(1): 446457.:DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.landusepol.2012.04.005
Reyes J., Vargas S., Zaragoza J.L., Bustamante A., Rodríguez E., Guerrero J. y Santos J. (2011). “Evaluación territorial de los sistemas de producción ovina en la región nor-poniente de Tlaxcala”. Revista Mexicana de Ciencia pecuaria, 1 (2): 53-68.
Ríos, S.M., Coq, D., y García, R. (2013). "The Spanish livestock model: A coevolutionary analysis". Ecological Economics, 93:342-350. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.ecolecon.2013.06.019
Rubio, A. y Aragón, A. (2009). “Recursos críticos y estrategia en la pyme industrial: Tribuna de economía”. Información Comercial Económica, 846:193-212.
Ruiz, J., Martínez, J., y Vega, C. (2012). "Pastoral wildfires in the Mediterranean: Understanding their linkages to land cover patterns in managed landscapes". Journal of Environmental Management, 98: 43-50. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/ j.jenvman.2011.12.017
Ruotolo, F., Maffei, L., Di Gabriele, M., Lachini, T., Masullo, M., Ruggiero, G. y Senese, V.P. (2013). "Immersive virtual reality and environmental noise assessment: An innovative audio–visual approach". Environmental Impact Assessment Review, 41: 10-20. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.eiar.2013.01.007
Schnettler, B., Vidal M., Silva F., Vallejos C. y Sepúlveda, N. (2007). “Percepción de los consumidores sobre el bienestar animal y la producción ganadera en la región de La Araucanía, Chile”. Agricultura técnica, 68 (1): 80-93.
Senthilkannan, S., Li, Y., Hu, J.P., y Mok, P.Y. (2011). "Carbon footprint of shopping (grocery) bags in China, Hong Kong and India". Atmospheric Environment, 45(2): 469-475. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.atmosenv.2010.09.054
Serrano, A., Suárez de Cepeda, M., y Sánchez, V. (2008). “Rentabilidad económica de explotaciones agrarias de secano según tamaño y tipo de laboreo”. Economía Agraria y Recursos Naturales, 8 (2): 73-91.
Smith, P. A. C. (2011). "The shift needed for sustainability". The Learning Organization, 18(1): 7386.DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jenvman.2013.07.018
Tarawuali, S., Herrero, M., Descheemaeker, K., Grings, E. y Blümmel, M. (2011). "Pathways for sustainable development of mixed crop livestock systems: Taking a livestock and pro-poor approach". Livestock Science, 139: 11-21. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.livsci.2011.03.003
Tsai, C., Lu, Y. y Yen, D. (2012). "Determinants of intangible assets value: The data mining approach". Knowledge-Based Systems, 31: 67-77.DOI: http://dx.doi.org/10.1016/ j.knosys.2012.02.007
Tsourgiannis, L., Karasawoglou, A. y Florou, G. (2011). "Consumers’ attitudes towards GM Free products in a European Region. The case of the Prefecture of Drama–Kavala–Xanthi in Greece". Appetite, 57 (2): 448–458. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/ j.appet.2011.06.010
Tubagus, M. (2012). "The Development of Entrepreneurial Social Competence And Business Network to Improve Competitive Advantage And Business Performance of Small Medium Sized
Enterprises: A Case Study of Batik Industry In Indonesia". Procedia-Social and Behavioral Sciences, 65:46–51. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.sbspro.2012.11.089
Udo, H.M.J., Aklilu, H.A., Phong, L.T., y Bosma, I.G.S.(2011). "Impact of intensification of different types of livestock prodution in smallholder crop-livestock systems". Livestock Science, 139(1–2):2229.DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.livsci.2011.03.020
Valderrama, J., Espíndola, C. y Quezada, R. (2011). “Huella de Carbono, un Concepto que no puede estar ausente en Cursos de Ingeniería y Ciencias”. Formación Universitaria, 4(3): 3-12.
Vázquez, I., Marey, M. F., Sineiro, F., Lorenzana, R., García, A. I. y Pérez, M. (2012). “Caracterización productiva y relaciones con el territorio de las explotaciones de bovino en Galicia”. Revista Española de Estudios Agrosociales y Pesqueros, 233: 69-100.
Verschelde, M., D’Haese, M., Rayp, G. y Vandamme, Y. (2013). “Challenging Small-Scale Farming: A Non-Parametric Analysis of the (Inverse) Relationship Between Farm Productivity and Farm Size in Burundi”. Journal of Agricultural Economics, 64 (2): 319–342.
Vigne, M., Vayssières, J., Lecomte, P., y Peyraud, J. (2013). "Evaluating the relative impact of climate and economic changes on forest and agricultural ecosystem services in mountain regions". Journal of Environmental Management, 129(15): 414-422. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jenvman.2013.07.018
Whay, H.R., Barker, Z.E., Leach, K.A., y Main, D.C.J. (2012). "Promoting farmer engagement and activity in the control of dairy cattle lameness". The Veterinary Journal, 193(3): 617-621. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.tvjl.2012.06.041
Zander, K., Stolz, H. y Hamma, U. (2011). "Promising ethical arguments for product differentiation in the organic food sector". Appetite, 62(1): 366-372. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.appet.2012.11.015