Urbanización, Forestación e abandono. Cambios recentes na paisaxe de Galicia, 1985-2005 - Eduardo Corbelle Rico; Rafael Crecente Maseda (Revista Galega de Economía, 2015)
Neste traballo analízanse os grandes cambios da paisaxe que tiveron lugar en Galicia nas dúas décadas posteriores á entrada de España na Comunidade Económica Europea, empregando mapas de usos da terra dos anos 1985 e 2005. Os resultados indican que durante este tempo aumentaron a superficie ur-banizada e a de arborado e diminuíu a ocupada pola agricultura e a gandería, á vez que grandes áreas do territorio ficaron abandonadas. A comparación con datos da capacidade produtiva do solo revela que a urbanización e o mantemento do uso agrícola ou gandeiro tiveron lugar principalmente nas terras de maior calidade produtiva, mentres que a forestación se concentrou en terras de calidade intermedia e o abandono afectou ás de peores características. Unha análise de conglomerados a escala parroquial permi-tiu localizar as grandes áreas do territorio onde os cambios foron de distinta natureza, e coñecer como es-tas áreas están fortemente relacionadas coa altitude.This paper focus on the changes in the landscape that took place in Galicia in the two decades that followed the access of Spain to the European Economic Community, using land use maps from 1985 and 2005. Results show that urban and forest areas increased during this period, while total area dedica-ted to agriculture and animal husbandry decreased and large portions of the whole territory were simply abandoned. The comparison with land capability maps revealed that urbanization and conservation of agricultural use mainly took place in the best soils, while afforestation was concentrated on intermediate soils, and abandonment was closely linked to the worst quality soils. A cluster analysis at parish scale allo-wed to identify different parts of the territory where different changes were dominant, and showed how these are largely correlated with altitude.