Main Article Content

Hortensio Sobrado Correa
Universidade de Santiago de Compostela
Spain
https://orcid.org/0000-0003-4505-8970
Biography
No 27 (2018): Corn, potato, overseas products… The impact of overseas American products on European agriculture and trade, XVIth-XIXth centuries. (MONOGRAPHIC), Articles
DOI: https://doi.org/10.15304/ohm.27.5516
Submitted: 08-10-2018 Accepted: 14-11-2018 Published: 19-12-2018
Copyright How to Cite

Abstract

Among the objectives of this work is to make some precisions about the periodization of the introduction and progression of the cultivation of the potato in the Galicia of the Modern Age, paying attention to the factors that triggered its expansion, as well as the role played in the diffusion of the new plant by the peasant initiative in the face of institutional development. Likewise, it is intended to specify the extent of the economic, social and demographic consequences that since the late eighteenth century and throughout the first half of the nineteenth century had the introduction of potatoes in the Galician agrarian system, in order to assess the true role that said tubercle of American origin acquired in Galician territory.
Cited by

Article Details

References

ALLEN, Robert (1992), Enclosure and the Yeoman: The Agricultural Development of the South Midlands 1450-1850, Oxford, University Press.

ALLEN, Robert (2000), “Economic Structure and Agricultural Productivity in Europe, 1300-1800", European Review of Economic History, 3, pp. 1-25. https://doi.org/10.1017/S1361491600000125.

ANES, Gonzalo (1985), “La Asturias preindustrial”, en Fernández, Roberto (ed.). España en el siglo XVIII, Barcelona, Crítica, pp. 505-535.

ARIAS DE SAAVEDRA ALÍAS, Inmaculada (2012), “Las sociedades económicas de amigos del país: proyecto y realidad en la España de la Ilustración”, Obradoiro de Historia Moderna, 21, pp. 219-245. https://doi.org/10.15304/ohm.21.689.

ARDIT, Manuel (2007), “La Historia rural de la España oriental durante la Edad Moderna: un estado de la cuestión”, Studia Historica. Historia Moderna, 29, pp. 47-82.

BARREIRO MALLÓN, Baudilio (1977), La jurisdicción de Xallas en el XVIII. Población, sociedad y economía, Santiago, Universidad.

BARREIRO MALLÓN, Baudilio (1997), “Montes comunales y vida campesina en las regiones cantábricas”, Stvdia Histórica. Historia Moderna, 16, pp. 17-56.

BILBAO BILBAO, Luis María; FERNÁNDEZ DE PINEDO, Emiliano (1984), “La producción agrícola en el País Vasco (1537-1850)”, Vasconia: Cuadernos de Historia-Geografía, 2, pp. 83-198.

BOEHLER, Jean Michel (1995), La paysannerie de la plaine d´Alsace (1648-1789), Strasbourg, Presses universitaires.

BOUHIER, Abel (2001), Galicia. Ensaio xeográfico de análise e interpretación dun vello complexo agrario, Santiago, Xunta Galicia.

BURNETTE, Joyce (2014), «Agriculture, 1700-1870», en Floud, Roderick et alii, The Economic History of Modern Britain, 1700-1870, Cambridge, C.U.P., pp. 89-117. https://doi.org/10.1017/CHO9781139815017.004.

BRINES I BLASCO, Joan (1996), “La introducción del cultivo de la patata en el país Valenciano”, Papeles de Geografía, 23-24, pp. 63-69.

CAMPBELL, Bruce M. S., OVERTON, Marc, HEFFER, J., BEAUR, Gérard (1996), «Production et productivité dans l’agriculture anglaise, 1086-1871», Histoire & Mesure, vol. 11, 3-4, pp. 255-297. https://doi.org/10.3406/hism.1996.1476.

CANDAL GONZÁLEZ, Xosé Manuel (1993), “Pleitos de aguas en la Audiencia coruñesa durante el XVIII”, Obradoiro de Historia Moderna, 2, pp. 85-103. https://doi.org/10.15304/ohm.2.528.

CARDESÍN DÍAZ, José María (1992), Tierra, trabajo y reproducción social en una aldea gallega (XVIII-XIX): muerte de unos, vida de otros, Bilbao, Ministerio Agricultura, Pesca y Alimentación.

CARMONA BADÍA, Xoan (1982), “Sobre as orixes da orientación exportadora na producción bovina galega. As exportacións a Inglaterra na segunda metade do século XIX”, Grial, pp. 169-206.

CATALÁN MARTÍNEZ, Elena, LANZA GARCÍA, Ramón (2015), “Alimentación, carestías y crisis de mortalidad en la España cantábrica (1680-1860)”, Historia Agraria, 67, pp. 11-42.

CLARK, Gregory (2002), The Agricultural Revolution and the Industrial Revolution: England, 1500-1912, Unpublished manuscript.

CONNEL, Kenneth H. (1962), “The popato in Irland”, Past and Present, 23, pp. 57-71. https://doi.org/10.1093/past/23.1.57.

CONGOST, Rosa (1989), “Presión demográfica, relaciones de clase y producción agrícola en la región de Gerona (1768-1862)”, Agricultura y Sociedad, 50, pp. 155-186.

CORBACHO GONZÁLEZ, Beatriz (2017), Intensification of a peasant agriculture and soil fertility in an atlantic territory: Galicia, 1750-1900, Santiago (tesis de doctorado).

CURA DE LINARES (1797-1799), Semanario de Agricultura dirigido a los Párrocos, Madrid, Imprenta de Villalpando.

CHEVET, Jean-Michel (1994), «Production et productivité: un modèle de développement économique des campagnes de la région parisienne aux XVIIIe et XIXe siècles», Histoire & Mesure, 9, 1-2, pp.101-145. https://doi.org/10.3406/hism.1994.1430.

DENNISON, Tracy, SIMPSON, James (2010), «Agriculture», en Broadberry, Stephen; O´Rourke, Kevin, The Cambridge Economic History of Modern Europe, 1700-1870, Cambridge, C.U.P., pp. 147-163. https://doi.org/10.1017/CBO9780511794834.008.

DOMÍNGUEZ MARTÍN, Rafael (1988), Actividades comerciales y transformaciones agrarias en Cantabria, 1750-1850, Santander, Universidad.

DOMÍNGUEZ MARTÍN, Rafael (1996), El campesinado adaptativo. Campesinos y mercado en el norte de España, 1750-1880, Santander, Universidad/Asamblea Regional.

DOMÍNGUEZ MARTÍN, Rafael (2002), “Autoconsumo, mercantilización y niveles de vida campesinos en la España atlántica, 1750-1930. Algunas hipótesis a contracorriente”, en Martínez Carrión, José Miguel (ed.), El nivel de vida en la España rural, siglos XVIII-XX, Alicante, Universidad, pp. 287-320.

DUBUC, André (1953), «La culture de la pomme de terre en Normandie avant et depuis Parmentier», Annales de Normandie, 1, pp. 50-68. https://doi.org/10.3406/annor.1953.4239.

DURÁN I CAIXAL, Monserrat (1997), “La introducción de los cultivos americanos en Cataluña (XVI-XVIII)”, en Morilla Critz, José et alii (eds.), Impactos exteriores sobre el mundo rural mediterráneo, Madrid, Ministerio Agricultura, Pesca y Alimentación, pp. 289-306.

EIRAS ROEL, Antonio (1990), «Dîme et mouvement du produit agricole en Galice, 1600-1837», en Estudios sobre agricultura y población en la España moderna, Santiago, Tórculo, pp. 105-110.

EIRAS ROEL, Antonio (1990a), “Evolución agraria y crecimiento demográfico en España, XVI-XVII”, en Estudios sobre agricultura y población en la España moderna, Santiago, Tórculo, pp. 131-185.

EIRAS ROEL, Antonio (1996), La Población de Galicia, 1700-1860, Santiago, Fundación Caixa Galicia.

EIRAS ROEL, Antonio (1998), “Los productos alimentarios de Ultramar en la agricultura de los países mediterráneos”, Obradoiro de Historia Moderna, 7, pp. 27-88. https://doi.org/10.15304/ohm.7.920.

EIRAS ROEL, Antonio (2008), “Galicia en el sistema comercial español a finales del siglo XVIII”, en Franch Benavent, Rafael y Benítez Sánchez-Blanco, Ricardo (coord.), Estudios de historia moderna, 2, Valencia, Universidad, pp. 573-601.

FÀBREGA, Albert (2017), “La introducció i l'expansió de la patata i el blat de moro a Catalunya”, Estudis d'Història Agrària, 28, pp. 13-46.

FAYA DÍAZ, María Ángeles (2007), “Economía y sociedad del occidente de Asturias y su relación con el Reino de Galicia”, en González Hernández, Helena et alii (ed.), VII Congreso Internacional Estudos Galegos, Sada, Ediciós do Castro, pp. 1031-1044.

FERNÁNDEZ DE PINEDO, Emiliano (1974), Crecimiento económico y transformaciones sociales del País Vasco (1100-1850), Madrid, Siglo XXI.

FERNÁNDEZ PRIETO, Lourenzo (ed.) (2000), Terra e progreso. Historia agraria da Galicia contemporánea, Vigo, Xerais.

FERREIRO PÉREZ, Rosa (1981), La Alta Limia en los siglos XVII-XVIII. Muestreo parroquial. Tesina de licenciatura, Santiago.

GALLI, Marika (2016), La conquête alimentaire du Nouveau Monde. Pratiques et représentations franco-italiennes des nouveaux produits du XVIe au XVIIIe siècle, Paris, L’Harmattan.

GARCÍA GARCÍA, Aitor (2013), “Las actividades económicas en la montaña oriental leonesa durante la Edad Moderna”, Estudios Humanísticos. Historia, 12, pp. 369-380. https://doi.org/10.18002/ehh.v0i12.973.

GARCÍA RUÍZ, José Luis (1991), “Breve Historia de la patata (1845-1990)”, en López Linage, Javier (ed.), De papa a patata. La difusión española del tubérculo andino, Madrid, Lunwerg editores, pp. 133-168.

GARCÍA SANZ, Ángel (1994), “La ganadería española entre 1750 y 1865: los efectos de la reforma agraria liberal”, Agricultura y Sociedad, 72, pp. 81-119.

GARRABOU SEGURA, Ramón, PUJOL ANDREU, Josep (1987), “El canvi agrari a la Catalunya del segle XIX”, Recerques, 19, pp. 35-83.

GEORGELIN, Jean (1978), Venise au siècle des Lumières, Paris, Mouton.

GIL REY, José María (1839), “Los gallegos”, Semanario Pintoresco Español, pp. 345-347.

GONZÁLEZ ABELLÁS, Isaac César (1999), “Aproximación a las tendencias demográficas del valle de Monterrei durante el Antiguo Régimen: finales siglo XV-1900”, Cuadernos Feijonianos de Historia Moderna, I, pp. 11-50.

HILBOM, Ellen, SVENSSON, Patrick (eds). (2013), Agricultural Transformation in a Global History Perspective, London-New York, Routledge.

HOYO, Jerónimo del (2016), Memorias del Arzobispado de Santiago, Reproducción Facsimilar, Santiago, Consorcio/Universidad.

LABRADA, Lucas (1971), Descripción económica del Reino de Galicia, edic. de Río Barja, Francisco, Vigo, Galaxia.

LAINS, Pedro, PINILLA, Vicente (eds.) (2009), Agriculture and Economic Development in Europe Since 1870, London-New York, Routledge.

LANZA GARCÍA, Ramón (1991), La población y el crecimiento económico de Cantabria en el Antiguo Régimen, Madrid, Universidad Cantabria.

LANZA GARCÍA, Ramón (2001), “El crecimiento de la ganadería de Cantabria entre los siglos XVI y XIX: una temprana especialización regional”, Historia Agraria, 23, pp. 79-118.

LEVI, Giovanni (2014), “The diffusion of Maize in Italy: From Resistance to the Peasants´ Defeat”, en Aram, Bethany; Yun Casalilla, Bartolomé (eds.), Global Goods and the Spanish Empire, 1492-1824. Circulation, Resistance and Diversity, New York, Palgrave Macmillan, pp. 100-115. https://doi.org/10.1057/9781137324054_6.

LOBO CABRERA, Manuel (2008), El comercio canario europeo bajo Felipe II, Gran Canaria, Idea.

LÓPEZ ÁLVAREZ, María José et alii (1996), “Aproximación á dinámica evolutiva da poboación ourensá durante o Antigo Réxime”, Historia Nova, IV, pp. 91-110.

MADELINE, Philippe, MORICEAU, Jean-Marc (eds.) (2006), Acteurs et espaces de l`élevage (XVIIe-XXIe siècle). Évolution, structuration, spécialisation, Rennes, Association d`Histoire des Sociétés Rurales.

MADOZ, Pascual (1845-1850), Diccionario Geográfico-Estadístico-Histórico de España y sus posesiones de Ultramar, Madrid.

MELÓN, Miguel Ángel (1989), Extremadura en el Antiguo Régimen. Economía y sociedad en tierras de Cáceres. 1700-1810, Mérida, Regional de Extremadura.

MEIJIDE PARDO, Antonio (1984), Testimonios Históricos sobre la antigüedad del cultivo de la patata en Galicia, Sada, Gráficas do Castro.

MEYER, Jean (1980), “L´agriculture Bretonne au XVIII siècle”, en Actes du Ier. Colloque franco-irlandais d´Histoire économique et social, Dublin-París, pp. 21-35.

MIÑANO, Sebastián (1826-1829), Diccionario Geográfico-Estadístico de España y Portugal, Madrid, Imprenta Pierart-Peralta.

MOKYR, Joel (1981), “Irish History with the Potato”, Irish Economic and Social History, 8, pp. 8-29. https://doi.org/10.1177/033248938100800102.

MOLINIER, Alain (1980), «En Vivarais au XVIIIe siècle: une croissance démographique sans révolution agricole», Annales du Midi: revue archéologique, historique et philologique de la France méridionale, T. 92, 148, pp.301-316. https://doi.org/10.3406/anami.1980.1922.

MORINEAU, Michel (1970), «La pomme de terre au XVIIIe siècle», Annales ESC, 25e Année, 6, pp. 1767-1785. https://doi.org/10.3406/ahess.1970.422316.

OLSSON, Mats, SVENSSON, Patrick (eds). (2011), Growth and stagnation in European historical agriculture, Turnhout, Brepols.

Ó GRÁDA, Cormac (1993), “Salud, trabajo y nutrición: Irlanda antes de la hambruna”, Revista de Historia Económica-Journal of Iberian and Latin American Economic History, 11, 3, pp. 475-502. https://doi.org/10.1017/S0212610900004146.

Ó GRÁDA, Cormac (2015), “Famine in Ireland, 1300-1900”, Working Papers, UCD Centre for Economic Research, 15/13, Dublin, School of Economics, University College, pp. 1-35.

OVERTON, Mark (1996), Agricultural Revolution in England: The Transformation of the Agrarian Economy 1500-1850, Cambridge, University Press.

PALANCA CAÑÓN, José David (2011), Introducción y generalización del cultivo y consumo alimentario y médico de la patata en el País Vasco: 1760-1860, UPV/EHU, Tesis doctoral.

PANJEK, Giovanni (1976), “In margine alla storia dell´alimentazione: Un dibattito sttecentesco sull´introduzione della patata nel Veneto”, en AA.VV., Raccolta di scritti per il cinquentesimo aniversario, 1929-1974, Trieste, Università degli Studi, pp. 537-587.

PÉREZ ÁLVAREZ, María José (1996), La montaña noroccidental leonesa en la Edad Moderna, León, Universidad.

PÉREZ ÁLVAREZ, María José (2004), “La cabaña ganadera en León: estructura interna, limitaciones y proceso evolutivo (siglos XVIII-XIX)”, en Aranda Pérez, Francisco José (eds.), El mundo rural en la España Moderna, Cuenca, Universidad Castilla-La Mancha, pp. 789-807.

PÉREZ GARCÍA, José Manuel (1979), Un modelo de sociedad rural de Antiguo Régimen en la Galicia costera: la Península del Salnés, Santiago, Universidad.

PÉREZ GARCÍA, José Manuel (1981), “Aproximación al estudio de la penetración del maíz en Galicia”, en Eiras Roel, Antonio et alii, La historia social en sus fuentes de protocolos, Santiago, Universidad, pp. 117-159.

PEREZ GARCIA, José Manuel (1992), «Le mais dans le Nord-Ouest de la péninsule ibérique durant l’ancien régime», en Plantes et cultures nouvelles en Europe occidentale, au Moyen Age et à l’époque moderne, Flaran, 12, Auch, Comité Départemental du Tourisme du Gers, pp. 81–102.

PÉREZ GARCÍA, José Manuel (2004), “Entre regar y no regar: la intensa disputa por unos recursos hídricos colectivos escasos en la Galicia Meridional (1600-1850)”, en Aranda, José (eds.), El mundo rural en la España Moderna, Cuenca, Universidad Castilla-La Mancha, pp. 555-572.

PÉREZ GARCÍA, José Manuel (2006), “De la escasez a la precoz saturación: el desarrollo demográfico de la comarca del Bajo Miño (1550-1850)”, Cuadernos Feijonianos de Historia Moderna, III, pp.53-102.

PÉREZ GARCÍA, José Manuel (2007), “La España agraria septentrional durante el Antiguo Régimen (1500-1850)”, Studia Histórica. Historia Moderna, 29, pp. 83-129.

PÉREZ SAMPER, María de los Ángeles (2009), “La alimentación cotidiana en la España del siglo XVIII”, en García Hurtado, Manuel-Reyes (ed.), La vida cotidiana en la España del siglo XVIII, Madrid, Sílex, pp. 11-55.

PÉREZ SAMPER, María de los Ángeles (2013), “Comer o no comer, esa es la cuestión: la alimentación en tiempos de guerra en la Cataluña de 1713 y 1813”, en Dantí, Jaume et alii (coords.), Catalunya, entre la guerra y la pau, 1713-1813, Barcelona, Universidad.

PÉREZ SAMPER, María de los Ángeles (2014), “The Early Modern Fod Revolution: A Perspective from the Iberian Atlantic”, en Aram, Bethany; Yun Casalilla, Bartolomé (eds.), Global Goods and the Spanish Empire, 1492-1824. Circulation, Resistance and Diversity, New York, Palgrave Macmillan, pp. 17-37.

PIQUERAS HABA, Juan (1992), “La difusión de la patata en España (1750-1850): el papel de las sociedades económicas y del clero rural”, Ería: Revista cuatrimestral de geografía, 27, pp. 80-89.

PIQUERAS HABA, Juan (1992a), Sociedades Económicas y fomento de la agricultura en España, 1765-1850, Valencia, Generalitat.

POITRINEAU, Abel (1962), «L´alimentation populaire en Auvergne au XVIIIe siècle», Annales. ESC, 17e année, 2, pp. 323-331.

POITRINEAU, Abel (1979), La vie rurale en Basse-Auvergne au XVIIIe siècle, Marseille, Laffitte reprints.

PRESEDO GARAZO, Antonio (1997), “Estructura, productividade e rendementos agrícolas da explotación campesiña na Galicia interior: o partido xudicial de Arzúa en 1750-1860”, Semata, 9, p. 245-277.

PRESEDO GARAZO, Antonio (2009), “A contribución das plantas agrícolas de orixe americana á economía galega nos séculos XVII-XIX: o millo e a pataca”, en Anderson, JoDee, et alii (eds.), América, Américas. Perspectivas sobre el Nuevo Mundo y su relación con Europa, Lugo, AXAC, pp. 127-146.

QUIROGA BARRO, Gabriel (1988), Evolución dunha estructura agraria na Galicia interior: A Terra de Viana do Bolo, 1600-1820, Boletín Avriense. Anexo 15, Ourense, Museo Arqueolóxico.

REY CASTELAO, Ofelia (2012), “La lucha por el agua en el país de la lluvia (Galicia, XVI-XIX)”, Vínculos de História, 1, pp. 45-72.

RIERA CLIMENT, Luis, RIERA PALMEIRO, Juan (2007), “Los alimentos americanos en los Extractos de la Bascongada (1768-1793): El Maíz y la Patata”, ILUIL, 30, pp. 319-332.

RODRÍGUEZ FERREIRO, Hilario (1995), “Economía y población rural en la Galicia atlántica: El Morrazo en los siglos XVII y XVIII”, Minius, IV, pp. 89-98.

RODRÍGUEZ FERREIRO, Hilario (2003), A Xurisdicción do Morrazo, XVII-XVIII, Pontevedra, Diputación.

RODRÍGUEZ GALDO, María Xosé (1991), “Introducción y difusión del cultivo de la patata en España (XVI-XVIII)”, en López Linage, Javier (ed.), De papa a patata..., pp. 81-103.

RODRÍGUEZ GALDO, María Xosé, DOPICO, Fausto (1980), “Novos cultivos e agricultura tradicional: a pataca en Galicia nos séculos XVIII e XIX”, Revista galega de Estudios Agrarios, 3, pp. 11-37.

RODRÍGUEZ FERNÁNDEZ, Delfina (1999), A terra e as xentes. Nacer, vivir e morrer na comarca de Celanova ó longo da Idade Moderna, A Coruña, Vía Láctea.

RODRÍGUEZ FERNÁNDEZ, Delfina (2006), “Dinámica evolutiva de la cultura agraria celanovesa durante el Antiguo Régimen”, Cuadernos Feijonianos Historia Moderna, III, pp. 105-130.

ROZIER, François (1797), Diccionario Universal de Agricultura..., traducido por Juan Álvarez Guerra, Madrid, Imprenta Real, vol. 1.

RUBIO PÉREZ, Laureano (1987), La Bañeza y su tierra, 1650-1850. Un modelo de sociedad rural leonesa, León, Universidad.

RUBIO PÉREZ, Laureano (1997), “Agua, regadío y conflicto social en la provincia de León durante la Edad Moderna”, Estudios humanísticos, 19, pp. 87-114.

SAAVEDRA, Pegerto (1979), Economía rural antigua en la montaña lucense. El concejo de Burón, Santiago, Universidad.

SAAVEDRA, Pegerto (1985), Economía, Política y Sociedad en Galicia. La Provincia de Mondoñedo, 1480-1830, Madrid, Xunta Galicia.

SAAVEDRA, Pegerto (1992), “La dinámica de la petita explotació pagesa a la Galicia de l´antic régim”, Recerques. Història, economia i cultura, 25, pp. 105-124.

SAAVEDRA, Pegerto (1993), “Las grandes tendencias comarcales en la evolución de la población gallega (de comienzos del XVII a mediados del XIX)”, Revista Stvdia Histórica, XI, pp. 11-59.

SAAVEDRA, Pegerto (1994), La vida cotidiana en la Galicia del Antiguo Régimen, Barcelona, Crítica.

SAAVEDRA, Pegerto (1999), «Petite exploitation et changement agricole à l´interieur d´un vieux complexe agraire. Les campagnes de la Galice entre 1550 et 1850», Histoire & Sociétés Rurales, 12, 2e semestre, pp. 63-108.

SAAVEDRA, Pegerto (2008), «Les prairies dans les systémes agraires de l’Ibérie humide», Flaran, XXVIII, pp. 169-192.

SAAVEDRA, Pegerto (2008b), “La influencia de la especialización pecuaria en el paisaje agrario de la España cantábrica y noratlántica (siglos XVIII-XIX)”, en Franch Benavent, Rafael y Benítez Sánchez-Blanco, Ricardo (coord.), Estudios de historia moderna, 2, Valencia, Universidad, pp. 747-766.

SAAVEDRA, Pegerto (2009), “El agua en el sistema agropecuario de Galicia”, en Marcos Martín, Alberto (coord.), Agua y sociedad en la época moderna, Valladolid, Universidad/Instituto Universidad de Historia Simancas, pp. 49-72.

SAAVEDRA, Pegerto (2010), “Trayectoria de las rentas monásticas y del sistema agrario de Galicia desde la segunda mitad del XVI a 1835”, Revista Portuguesa de História, XLI, pp. 105-156. https://doi.org/10.14195/0870-4147_41_5.

SAAVEDRA, Pegerto (2015), “El paisaje desde 1500 a 1850: la creación por los campesinos de un "viejo complejo agrario”, en Pereira Menaut, Gerardo y Portela Silva, Ermelindo (coords.), El territorio en la historia de Galicia: organización y control, siglos I-XXI, Santiago, USC, pp.153-250.

SALAMAN, Redcliffe N. (1991), Historia e influencia social de la patata, Madrid, Ministerio Trabajo.

SÁNCHEZ, Pedro Antonio (1973), La economía gallega en los escritos de…, edic. de Xosé Manuel Beiras, Vigo, Galaxia.

SÁNCHEZ RODRÍGUEZ, Ana (2003), “La agricultura gallega en la crisis del Antiguo Régimen: tentativas modernizadoras”, Obradoiro de Historia Moderna, 12, pp. 223-246. https://doi.org/10.15304/ohm.12.620.

SÁNCHEZ ROMERO, Gregorio (1990), “Introducción de los cultivos americanos en el noroeste murciano. El caso de Caravaca en el siglo XVIII”, Anales de Historia Contemporánea, 8, pp. 259-265.

SANDOVAL VEREA, Francisco Manuel (1999), A xurisdicción de Folgoso a finais do Antigo Réxime, Tesina de Licenciatura, Santiago.

SMITH, Adam (1794), Investigación de la naturaleza y causas de la Riqueza de las Naciones, vol. 1, Valladolid, en la oficina de la viuda e hijos de Santander.

SOBRADO CORREA, Hortensio (2001), Las tierras de Lugo en la Edad Moderna. Economía campesina, familia y herencia, 1550-1860, A Coruña, Fundación Pedro Barrié de la Maza.

SOBRADO CORREA, Hortensio (2010), “Transformaciones del paisaje agrario gallego en la Edad Moderna”, Spanish Journal of Rural Development, 1, Nº 3, pp. 71-84.

SOBRAL NETO, Margarida (1994), “Introduçâo e expansâo de cultura da batata na regiâo de Coimbra (secs. XVII-XIX)”, Revista portuguesa de História, XXIX, pp. 55-83.

SOBRAL NETO, Margarida (1997), Terra e conflito. Regiâo de Coimbra, 1700-1834, Viséu, Palimage Editores.

TORIJA ISASA, Esperanza (2009), “La alimentación en la época de la Guerra de la Independencia”, Anales de la Real Academia Nacional de Farmacia, 75, pp. 613-638.

VANDENBROEKE, Chris (1975), Agriculture et alimentation. L´agriculture et alimentation dans les Pays-Bas autrichiens. Contribution a l´histoire économique et sociales à la fin de l´Ancien Régime, Gante-Lovaina.

VIEGAS GUERREIRO, Manuel (1987), “A cultura da batata, súa introduçâo na Europa. O caso de Portugal”, Memórias da Academia das Ciencias de Lisboa, Letras, XXVI, Lisboa.

VILLARES PAZ, Ramón (1973), Los Inventarios post-mortem como fuente para el estudio de la Historia rural y la economía agraria. Comarca de Santiago, 1675-1715, Santiago, Tesina de Licenciatura.

VILLARES PAZ, Ramón (1982), La propiedad de la tierra en Galicia, 1500-1836, Madrid, Siglo XXI.

YUN CASALILLA, Bartolomé (2014), “The Spanish Empire. Globalization, and Cross-Cultural Consumption in a World Contex, c.1400-c.1750”, en Aram, Bethany; Yun Casalilla, Bartolomé (eds.), Global Goods and the Spanish Empire, 1492-1824. Circulation, Resistance and Diversity, New York, Palgrave Macmillan, pp. 277-306.