Alén da Serra. O fenómeno tumular na Península do Barbanza a través dos SIX e a estatística espacial. - Bustelo Abuín, Julián; Rodríguez Rellán, Carlos; Fábregas Valcarce, Ramón; Barbeito Pose, Victor (Gallaecia: revista de arqueoloxía e antigüidade, 2018)
O fenómeno tumular, é un dos temas máis tratados nos estudos da Prehistoria do Noroeste Ibérico, e concretamente da Península do Barbanza. A devandita cuestión está condicionada aínda a día de hoxe por toda unha serie de interrogantes que se van mantendo no tempo, a pesar desa produción historiográfica. Para contribuír modestamente a resolver algunha delas, levamos a cabo unha análise da distribución espacial dos túmulos da área de estudo, comparando as súas características, mediante o uso conxunto de Sistemas de Información Xeográfica (fundamentalmente GRASS GIS) e de ferramentas estatísticas (R). Os resultados amosan que a distribución dos túmulos na Península do Barbanza está moi condicionada polas fortes encostas da Serra, e que estes están ubicados en espazos abertos, pero en puntos en puntos non especialmente prominentes.